dinsdag 10 juli 2012

Wonen in een museum

We verblijven in het oude deel van Kokkola, Neristan. Een gebied met oude houten huizen, huisjes gebouwd vanaf de 17e tot de 19e eeuw.


De residency is in zo'n houten huisje, het staat in de tuin van het gele Fredrik & Anna Drake huis, een museum dat op afspraak te bezichtigen is.


Ons (grijze) verblijf is niet erg groot, maar we hebben alles wat nodig is. Een woonkamer, slaapkamer, keuken, douche, een eethoek en werkhoek. Bovendien een tuin, om lekker buiten te zitten. Omdat het grote huis gesloten is, hoeven we geen rekening te houden met bezoekers. Jammer is wel dat het verboden is te schilderen, of op een andere manier rommel te maken in de residency en tuin. Normaal is er een atelier in de Nordic School of Art beschikbaar. Maar in Juli is de school dicht, net zoals heel veel in Finland, er is een collectieve zomerstop.


De hele wijk bestaat uit soortgelijke houten huizen, de een wat groter dan de andere. In alle mogelijke pasteltinten geschilderd, of in het karakteristieke roodbruin dat je in heel Finland ziet.



Als je hier rondwandelt heb je het idee in een openluchtmuseum te lopen. Maar alle huizen zijn bewoond, sommigen zijn winkeltjes en soms staan er ook geparkeerde auto's.
Maar over het algemeen is het allemaal erg relaxed. Het is rustig op straat, wel veel terrasjes en ijskramen, en er is veel groen. Mensen zitten overal op het gras te picknicken of een boek te lezen. Net zoals deze meisjes, ze kunnen zo van een schilderij van de impressionisten zijn weggelopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten