vrijdag 13 mei 2016

2016 Helsinki - shopping

Eigenlijk houd ik niet zo van winkelen. Maar natuurlijk zijn er uitzonderingen. Ik ben een enorme fan van kringloopwinkels en rommelmarkten. Gelukkig houden de Finnen daar ook van.







Vooral kleding wordt hier veel tweedehands gekocht, soms lijken de winkels op gewone winkels zoveel keus is er. Alleen de prijs is anders, hierboven alles voor 4 euro.


Naast tweedehands spullen kan je in Helsinki ook goed terecht voor design. In de wijk Arabia die rondom de Arabia fabriek is gebouwd vind je outlet winkels van een aantal bekende Finse design merken, zoals Iitala, Artek, Arabia, Fiskars en Pentik.






De winkel die ik het leukste vind zit op de hoek bij ons appartement, het 'recycling café'. Je kunt er koffie en heerlijke taart krijgen, een selectie design artikelen en een flinke hoeveelheid aparte tweedehands kleding.



Natuurlijk moet je ook gewoon naar de supermarkt als je niet in een hotel zit maar in een appartement woont. Boodschappen doen is bijna overal op de wereld hetzelfde. Alleen de taal en producten zijn anders. Maar wat ik vooral fijn vind in Finse supermarkten is dat je makkelijk aan een warme maaltijd kan komen. Vers gekookte groente, aardappelen, vlees of vis, maar ook een enorme variatie aan salades en rauwkost. Je schept op in een bakje, weegt af en betaalt een prijs per kilo. Vaak kan je er ook nog bestek bij krijgen. De kwaliteit is goed en je kunt op een simpele manier kennis maken met de Finse keuken.





Er zijn in Helsinki een paar overdekte markten voor vlees, vis, groente, biologische producten en nog veel meer.








Maar ook op de pleinen staan kraampjes met van alles en nog wat.



Hollandse asperges 18 euro per kilo
groente en fruit wordt per liter verkocht
ook Hollandse aardbeien
gerookte zalm en bokking direct van de boot verkocht
Soms blijven de marktpleinen leeg, er zijn geen vaste marktdagen. Het blijkt dat het van het weer afhangt of de kooplui hun kraam neerzetten of niet. Het heeft ook wel een speciale sfeer die lege pleinen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten